Editors, een social media-expert, een persvoorlichter, 2 fotografen en 2 cameramannen van Allus Media; al met al een groot mediateam om tijdens de race iedereen op de hoogte te houden van hoe Solar Team Twente ervoor stond in de Bridgestone World Solar Challenge. Onder leiding van onze communicatiemanager Elise Nannings werd alle benodigde informatie doorgesluisd naar Nederland. Een hele uitdaging! Wat was een uitdaging en wat viel ontzettend mee? Elise vertelt…

Elise, Gijs en Katrin ©Gijs Versteeg

Elise, Gijs en Katrin ©Gijs Versteeg

Uit wie bestond het mediateam?
“Het mediateam in Australië was anders ingericht dan het communicatieteam dat we in Nederland het gehele jaar hebben gehad. Zo waren er extra personen mee: twee fotografen (Gijs Versteeg en Jérôme Wassenaar) en twee cameramannen van Allus Media. Daarnaast was Katrin Semlianoi (team 2009) mee voor de social media en Jochem Vreeman (persvoorlichter UT) voor de persberichten. In Nederland was er ook een backoffice tijdens de race elke dag hard aan het werk om alle berichten via de Nederlandse kanalen te verspreiden. Dit deden Koen Sedee (team 2013), Angelique Prenger (student communicatie) en Joost Bruysters (persvoorlichter UT). Een heel team dus om jullie op de hoogte te houden!”

Outback ©Jérôme Wassenaar

©Jérôme Wassenaar

Hoe had je bereik in de outback?
“We hadden een terminal op het dak van de auto gebouwd waarmee we verbinding hadden met een satelliet. Hierdoor zou het internet moeten werken. Helaas was dit niet altijd het geval… Vaak zijn we dan ook ’s avonds naar punten gereden waar WiFi was, of een 3G-verbinding. Zo konden we toch iedereen op de hoogte houden hoe het er bij ons in de outback voor stond.”

Wat was een grote uitdaging?
“Omdat ik het hele jaar met het communicatieteam heb samengewerkt, wisten we precies wat we van elkaar konden verwachten voor en tijdens de race. In Australië waren we opeens met een heel nieuw team eigenlijk, omdat we cameramannen, fotografen en extra support mee hadden voor social media en persberichten. We hadden geen tijd om vol te focussen op teambuilding met dit “nieuwe” team. Daarom vond ik het lastig om precies van elkaar te weten hoe en waarom men reageerde op bepaalde situaties. Gelukkig hadden we enthousiaste mensen bij elkaar die allemaal het beste resultaat wilden halen.”

Wat viel ontzettend mee?
“Zoals ik hierboven al vertelde, hadden we terminals op het dak voor satellietcommunicatie. Er was veel gewaarschuwd dat in de outback nergens bereik was. De ontwikkelingen zijn in twee jaar echter best wel hard gegaan, waardoor er toch best vaak netwerkverbinding was. Dit viel dus 100% mee!”

©Jérôme Wassenaar

©Jérôme Wassenaar

Nog een leuke blooper?
“Het is niet echt een leuke blooper maar, het filmen moest altijd erg snel gebeuren: de camera-auto haalde het konvooi in, maakte wat extra meters en zocht een mooie plek uit om op te stellen. Voor je het wist kwam de zonneauto alweer voorbij rijden. Doordat dit allemaal zo snel moest gebeuren, sprongen de cameramannen altijd snel uit de auto en sprintten naar een mooie plek. Dit ging eigenlijk altijd wel goed, totdat op racedag 3 één van onze cameramannen viel en zijn hele knie open haalde. Erg naar, maar gelukkig hadden de teamleden EHBO gehad. We konden zijn knie goed verzorgen en de volgende dag rende hij, ondanks de pijn, net zo fanatiek weer rond. ”